Araç Muayene Bilgileri :
Öncelikle araç muayenelerinin nerede yapıldığı sıkça sorulmakta. Araç muayenesi Türkiye’nin her yerindeki TÜVTURK muayene istasyonlarında yaptırabileceğinizi önemli bir ön bilgi olarak verelim.
Araç muayene süreleri:
- Özel Otomobiller ve Her Türlü Römorkları: Özel yani binek arabalar ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir muayene edilmelidir (M1G sınıfındaki özel veya resmi arazi araçları da bu grupta yer alır)
- Resmi Otomobiller ve Her Türlü Römorkları: Resmi araçlar ve bu sınıfta yer alan taşıtların her türlü römorkları, ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir muayene edilmelidir.
- Lastik Tekerlekli Traktörler (LTT) ve Her Türlü Römorkları: Lastik tekerlekli traktörler ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk 3 yaş ve sonrası her 3 yılda bir muayene edilmelidir.
- İki veya Üç Tekerlekli Araçlar ve Her Türlü Römorkları: İki veya üç tekerlekli taşıtlar ve bu araçların her türlü römorkları, ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir muayene edilmelidir.
- Diğer Motorlu Araçlar ve Her Türlü Römorkları: Diğer bütün motorlu taşıtlar ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk 1 yaş ve sonrası yılda 1 muayene edilmelidir. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dahildir.)
Araç Muayene Randevusu hakkında bilgiler:
Aracınızın periyodik muayenesi için, muayene öncesi randevu alınması, işlemlerinizin planlı bir süre içinde tamamlamanızı sağlar. İstasyonlarımızın büyük çoğunluğu randevu sistemi ile çalışmakta olup, bu istasyonlara www.tuvturk.com.tr internet adresinden ya da 0 850 222 8888 numaralı “Çağrı Merkezi” aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Gereken Belgelerin Asılları gerekli !
Aracınızın muayene işleminin başlatılabilmesi için aşağıdaki belgelerin eksiksiz olarak bulundurulması gereklidir. Aksi durumda aracınızın muayene işlemi başlatılamayacaktır.
Ruhsat (Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi)
Araç ruhsatı (Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) muayene esnasında mutlaka yanınızda bulunmalıdır.
Ruhsatınızın (Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) içinde “muayene onayı” alanı bulunmuyor ise, Şoförler Cemiyeti’nden EK-1 belgesi almanız, araç bilgilerinin üzerinde eksiksiz olarak doldurmanız ve muayeneye gelirken bu belgeyi de getirmeniz gereklidir.
(Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noterler tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noterlerce verilen “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda bulunmalıdır.)
Trafik Sigortası
Trafik sigortanızın tarihini muayene öncesinde kontrol etmelisiniz. Süresi geçmiş sigortaların yenilenmesi ve sonrasında muayene işlemine gelinmesi önemlidir. Tarihi geçmemiş mali sorumluluk Trafik Sigortası insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu olan bir belgedir. İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken aracın sigortasına dahildir ve bu sebeple kendilerinden ek bir akit belgesi talep edilmez.
- Muayeneye girecek araç size ait değil ise bu konudaki kurallara uyunuz. Detaylar için lütfen tıklayınız.
- TC. Kimlik no’sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu getirmelisiniz.
- Gaz Sızdırmazlık Test Raporu (LPG veya CNG Takılı Araçlar için) Gaz Sızdırmazlık Raporu”nun geçerlilik süresi BİR aydır. LPG veya CNG Ruhsatı, “Gaz Sızdırmazlık Raporu” yerine kullanılamaz.Aracın Borç Durumu Kontrol Edilmeli !Araçların vergi borcu, trafik para cezası ve OGS kaçak geçiş cezası gibi borçlarının bulunması halinde muayene işlemleri başlatılamaz. TÜVTURK Muayene İstasyonları’nda; motorlu taşıt vergisine tabi olmayan resmi araçlar, traktörler ve römorklar dahil olmak üzere her türlü motorlu-motorsuz araçların gerçek zamanlı borç sorgulaması yapılmaktadır.Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi olan: www.gib.gov.tr adresinden veya gerçek zamanlı çalışan size en yakın vergi dairesinden borç bilgileri sorgulaması yapılabilir ve aracın borcu varsa gerekli ödemeleri tamamladıktan sonra muayeneye gelebilirsiniz.Tam olarak gerçek zamanlı çalışmayan vergi dairelerine yapılan ödemeler anında sistemimize yansımadığı için, bu vergi dairelerine yapılan ödemelerden sonra sistemimizde borç gözükmesi durumunda muayeneye başlanabilmesi için “Fenni Muayene İzin Belgesi” talep edilecektir.Aracınızın Geçerli “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü” nün Olup Olmadığını Kontrol Edin!Geçerli “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü”nün olmaması 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren “Ağır Kusur” olarak değiştirilmiştir.Muayeneye gelmeden önce aracınızın “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünün” geçerlilik tarihini kontrol ediniz, ölçüme ilk defa gelmiyor iseniz, “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü” ruhsatının ( Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) aslını getiriniz.Egzoz gazı emisyon ölçüm hizmeti veren TÜVTURK istasyonlarını www.tuvturk.com.tr adresinden veya 0 850 222 8888 Çağrı Merkezinden öğrenebilirsiniz.Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve Ocak 1980 tarihinden önce tescil edilmiş dizel motorlu araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.Tadilat ve Değişikliklerin Ruhsata İşlenmemiş Olduğu Araçlar için Önemli Bilgiler:Üzerindeki tadilatların tescil belgesine işlenmemiş olduğu araçlar için öncelikle tadilat sonrası muayene yapılması gerekmektedir. Bu kategorideki araç sahiplerinden, yukarıda sıralananlara ek olarak, aşağıdaki belgelerin de asıllarını getirmeleri istenmektedir.
- Yetkili mühendisler tarafından çizilmiş onaylı tadilat projesi ve hesapları
- Şoförler Cemiyetinden alınan EK-1 belgesi
- LPG veya CNG takılı araçtaki diğer tadilatlar ya da yeni taktırılmış LPG veya CNG’nin ruhsata (Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) işlenmesine yönelik yapılan tadilat sonrası muayenesi için montaj tespit ve gaz sızdırmazlık raporu
Tadilat sonrası muayenesi ile birlikte periyodik araç muayenesi de tamamlanmış olmaktadır, ayrı bir muayene işlemi yapılmamaktadır.
Muayeneden önce aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelisiniz:
- Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleşebilmesi için; muayene öncesi, aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini yapılmış olması önemlidir.
- “Tehlikeli Madde” taşıyan araçların, muayene öncesi araçlarını boşaltmaları ve sonrasında muayeneye gelmeleri gerekmektedir.
- Araç sahiplerinin, araçlarının altı temiz bir şekilde muayeneye gelmeleri kendileri için zamandan tasarruf sağlar.
- Motorlu-motorsuz her araç sahibi, kanunda belirtilmiş olan ekipmanları araçlarında bulundurmakla yükümlüdürler. Bu ekipmanların detaylı listesine www.tuvturk.com.tr internet adresinden ve 0 850 222 8888 no’lu çağrı merkezimizden ulaşabilirsiniz.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 22 Aralık 2010 tarih ve B.11.0.KUG.0.00.17.00/230-16673 sayılı Genelge ile araç muayene ücretleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir
2011 Yılı Araç Muayene Ücretleri Fiyat Listesi
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 181,72 TL
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 135,7TL
Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 69,62 TL
Araç muayene ücretlerine ilişkin ödemeler nakit olarak kabul edilmektedir.
Yukarıda kategorileri belirtilmiş araç sınıfları dışında kalan taşıtların, hangi kategoriden ücretlendirilecekleri T.C Ulaştırma Bakanlığınca belirlenir.
2918 sayılı “Karayolları Trafik Kanunu”nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen beher ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedel ile tahsil edilir.
Araç muayene fiyatları KDV dahil olarak tespit edilmiştir.
Önemli Not: Muayene raporu sonucuna göre “Ağır Kusurlu” veya “Emniyetsiz” olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmaz. Bu araçlar muayene tekrarını, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz yaptırabilirler. Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan araç muayene ücreti tam olarak alınır.